ФІДБЕК

АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ

Шановні друзі! Пропонуємо ознайомитися з чеклістами питань для наукових керівників, магістрантів та аспірантів з питань академічної доброчесності від Міжнародного проєкту Bridge. Цей інструмент є переліком дій і питань, які має вчинити чи на які має отримати відповідь магістрант, аспірант, викладач, щоб підготувати кваліфікаційні роботи/дисертації та опублікувати результати дослідження у доброчесний спосіб.

Автори документа виходять з того, що деякі речі, політики та процеси в університеті вже існують «за замовчуванням», і треба лише про них не забути: подивитися вже наявний університетський документ, яким регламентовано функції та сферу відповідальності наукового керівника; пройти тренінг з питань сучасних підходів до керівництва підготовкою досліджень; нагадати аспірантам про дотримання норм академічної доброчесності, оскільки вони вже прослухали відповідний курс; оминати хижацькі й низькоякісні наукові журнали, де публікується практично що завгодно без належного рецензування, а не надрукувати за помірні гроші україномовну статтю у закордонному виданні, яке першим зробило спам-розсилку на електронну пошту, та багато іншого.

Матеріал складається з наступних чеклістів: • Чекліст для наукового керівника: допоможіть вашим студентам і аспірантам писати й публікуватися доброчесно • Чекліст для магістранта й аспіранта: досліджуйте й публікуйтесь доброчесно.