ФІДБЕК

ЯК БУТИ, ЯКЩО ВАШУ СТАТТЮ ВІДХИЛЕНО?

На сайті Times Higher Education є матеріал, який, можливо, стане в нагоді науковцям. "Що робити, коли академічний журнал відхиляє вашу статтю" - на думку авторки цієї роботи відхилення статті академічним журналом не такий вже й поганий досвід. Тут описані поради, відправною точкою яких є позитивна реакція: відхилення статті гарним рецензованим журналом – не трагедія, а позитивна можливість.

Більшість видів наукової діяльності передбачає конкурсний відбір і контроль якості, а це означає, що ви частіше чуєте «ні», ніж «так». Спроба опублікувати статтю у рецензованому журналі не є винятком. Відповідь «ні» надає шанс добре подумати про якість того, що ви написали. 

Якщо відмова була без належної аргументації та розгорнутого зворотного зв'язку, можна надсилати рукопис до іншого журналу. Але якщо відмова була зі зворотним зв'язком, то потрібно обов’язково уважно прочитати зауваження та рекомендації, проаналізувати їх, порадитись з іншими експертами, запитати рецензію від колег. Також слід уважно переглянути свою мотивацію (чому ви написали саме цю статтю), структурувати її, розібрати на логічні частини та зібрати заново; оновити план; оцінити стиль викладення та оформлення. Після цього статтю бажано доопрацювати і потім подати повторно, проходячи той самий цикл.

• Детальніше про це - у статті Кетрін Леглу "Що робити, коли академічний журнал відхиляє вашу статтю".