ФІДБЕК
  • НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

    НАУКОВА БІБЛІОТЕКА

  • НАДАЄМО ДОСТУП ДО SCOPUS

    НАДАЄМО ДОСТУП ДО SCOPUS

  • НАДАЄМО ДОСТУП ДО WEB OF SCIENCE

    НАДАЄМО ДОСТУП ДО WEB OF SCIENCE

  • ДОСТУП ДО ПОВНОТЕКСТОВИХ БАЗ ДАНИХ

    ДОСТУП ДО ПОВНОТЕКСТОВИХ БАЗ ДАНИХ

  • НОВА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ЦИФРОВИМИ КОЛЕКЦІЯМИ

    НОВА СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ЦИФРОВИМИ КОЛЕКЦІЯМИ

НОВИНИ

  • ВИДАННЯ ДЛЯ ФАХІВЦІВ: ОНОВЛЕНИЙ ПЕРЕЛІК

    На сайті Книжкової палати України у розділі "Видання для фахівців" представлено оновлений перелік нових надходжень книг і брошур. Перелік видань формується на основі електронної бази даних обов’язкового примірника документів.

    Читати далі

  • ВІДКРИТИЙ ОНЛАЙН-КУРС ВІД RESEARCH4LIFE

    Шановні колеги, науковці! ДНТБ України спільно з МОН України запрошує дослідників взяти участь у безкоштовному відкритому онлайн-курсі від партнерства Research4Life.

    Читати далі

  • ДОБІРКА ОНЛАЙН-ПЛАТФОРМ ДЛЯ НАВЧАННЯ

    Проєкт Uni-Biz Bridge від UGEN пропонує добірку освітніх ресурсів, які можуть бути корисними для науково-педагогічних працівників, допоможуть розширити спектр лекційної роботи та зацікавити студентів.

    Читати далі

  • КИЇВСЬКА КНИГА РОКУ 2024

    Інститут політико-правових та релігійних досліджень оголошує щорічний конкурс на здобуття Всеукраїнської літературно-мистецької премії "Київська книга року" у 2024 році. Мета Премії - підтримка творчих діячів, відзначення авторів, видавництв, представників творчої спільноти, які зробили значний внесок у популяризацію української книги, утвердження високих мистецьких стандартів у національному письменстві та літературній критиці.

    Читати далі

  • НОВІ ТРАВНЕВІ ВЕБІНАРИ ВІД CLARIVATE

    Шановні колеги, науковці! До вашої уваги вебінари від Clarivate, які відбудуться вже у травні цього року. Нагадуємо, що вебінари безкоштовні, українською мовою у Zoom; для участі необхідна попередня реєстрація. Також передбачено сертифікат учасника за умови присутності більше 90 % основного часу вебінару.

    Читати далі

  • РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЦИФРОВИХ НАВИЧОК ДЛЯ ВИКЛАДАЧІВ

    ДНУ УкрІНТЕІ інформує: На сайті Європейської виконавчої агенції з освіти та культури опубліковано "Посібник із цифрових навичок для викладачів" ("Digital skills playbook for educators"). Даний посібник знаходиться у вільному доступі та може бути корисним для викладачів і науково-педагогічних працівників.

    Читати далі

НАДХОДЖЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ

ЩИРО ВДЯЧНІ

  • КНИЖКОВІ ДАРУНКИ ВІД ІРИНИ САВЧЕНКО

    Висловлюємо найщирішу подяку Ірині Віталіївні Савченко за подаровані видання:

    Велика трійця: Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка; Святий Київ; Останнім шляхом Кобзаря; Українські приказки, прислів'я і таке інше; "Бу-Ба-Бу" (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак): вибрані твори.

    Читати далі

  • ВІТАЛІЙ САВЧЕНКО. ПОЕЗІЇ

    Висловлюємо найщирішу подяку Ірині Віталіївні Савченко за подаровані видання:

    Савченко В.Ф. Impresiя. Поезії.

    Савченко В.Ф. Славінія. Поезії.

    Савченко В.Ф. Обертінія. Поезії.

    Читати далі

  • ПСИХОФІЗІОЛОГІЯ РУХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

    Бібліотека висловлює щиру подяку Вихляєву Юрію Миколайовичу за подарований примірник видання:

    Вихляєв Ю.М. Психофізіологія рухової діяльності. Навчальний посібник / Ю.М.Вихляєв. - Вінниця: ТОВ "ТВОРИ". - 2022 - 340 с.

    Читати далі

  • РЕКРЕАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

    Бібліотека висловлює щиру подяку Вихляєву Юрію Миколайовичу за подарований примірник видання:

    Вихляєв Ю.М. Рекреаційні технології. Навчальний посібник / Ю.М.Вихляєв. - Вінниця: ТОВ "ТВОРИ". - 2023 - 444 с.

    Читати далі

  • ДАРУНКИ ВІД УКРАЇНСЬКОГО ТОВАРИСТВА ОХОРОНИ ПТАХІВ

    Бібліотека висловлює найщирішу подяку фахівцям Українського товариства охорони птахів за подаровані примірники:

    Сучасні дослідження птахів та їх охорона.

    Національні природні парки Карпат.

    Читати далі

  • АТЛАС ГНІЗДОВИХ ПТАХІВ УКРАЇНИ

    Бібліотека висловлює найщирішу подяку фахівцям Українського товариства охорони птахів за подарований примірник видання:

    Атлас гніздових птахів України. / [Кузьменко Т.М., Струс Ю.М., Бронсков О.І., Банік М.В., Шидловський І.В., Весельський М.Ф., Редінов К.О., Грищенко В.М., Гаврилюк М.Н., Гайдаш О.М., Журавчак Р.О., Кузьменко Ю.В., Матвєєв М.Д., Полуда А.М., Пекло О.М., Скирпан М.В., Химин М.В., Яковлєв М.В. Козицький І.В., Яремченко О.А.]; за заг. ред. Полуди А.М., уорядник Лук'янчук З.Є. - К.: Українське товариство охорони птахів, 2021. - 296 с., мал.

    Читати далі

  • ПІЗНІ СХОДИ: ПОЕЗІЯ, ЛІРИКА

    Висловлюємо щиру подяку Петровці-Кук Михайлу Михайловичу за подарований примірник книги:

    Петровці-Кук, Михайло Михайлович. Пізні сходи : поезії, лірика / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2023. – 394 с.

    Читати далі

  • КНИЖКОВІ ДАРУНКИ ВІД СВИРИДЕНКА ДЕНИСА БОРИСОВИЧА

    Бібліотека висловлює найщирішу подяку Свириденку Денису Борисовичу за подаровані до фонду книги літературно-художньої тематики!

    Свириденко Денис Борисович - Завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова; доктор філософських наук; професор.

    Читати далі

Відкрита наука (Open Science) визначається Виконавчим агентством ЄС з досліджень як "підхід до досліджень, заснований на відкритій спільній роботі, що підкреслює обмін знаннями, результатами та інструментами на якомога більш ранньому етапі та в найширших масштабах".

Відкрита наука охоплює різноманітні практики, насамперед відкритий доступ до публікацій, відкриті дослідницькі дані, відкриті робочі процеси, програмне забезпечення/інструменти з відкритим кодом, громадянську науку, відкриті освітні ресурси та відкрите рецензування тощо (Європейська комісія з відкритої наукової політики).

Відкрита наука – це новий підхід до наукових досліджень. Результати досліджень надаються у відкритий доступ іншим користувачам на якомога ранішому етапі. Змінюються спосіб спілкування дослідників між собою і контакт із суспільством загалом. Відкрита наука сприяє надійності та самокорекції науки. Відкритий доступ до науково обґрунтованих знань також є ключовим для суспільного та глобального впливу університетів.

European University Association активно підтримує університети у переході до відкритої науки, тісно співпрацюючи з Експертною групою ЄС з відкритої науки. Асоціація виділяє три ключові сфери відкритої науки:


• універсальний і постійний відкритий доступ до наукових результатів у справедливій екосистемі наукових публікацій;

• дослідницькі дані, доступні для пошуку, сумісні та багаторазові (FAIR);

• інституційні підходи до оцінки досліджень (EUA Open Science Agenda 2025).


Open Science Training Handbook
 –  навчальний посібник із відкритої науки.
 

У межах європейських ініціатив відкритої науки розбудовується OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) – європейська електронна інфраструктура відкритої наукової комунікації. В її основі лежить дослідний граф OpenAire, який пов’язує публікації, дослідні дані, дослідницькі програми з дослідниками, їх організаціями, фінансуючими агентствами та дослідницькими спільнотами. Для пов’язування наукових даних широко використовуються цифрові ідентифікатори DOI та ORCID. OpenAIRE є офіційним репозитарієм грантових програм ЄС, всі публікації, що оприлюднюються в межах цих грантових програм, включаються в нього. Крім того, проіндексовані також статті таких вагомих постачальників наукових даних, як arXiv.org, Europe PubMed Central,  а також статті з інших авторитетних джерел.

 
 
ico
НАЦІОНАЛЬНИЙ РЕПОЗИТАРІЙ
АКАДЕМІЧНИХ ТЕКСТІВ

Українська загальнодержавна розподілена електронна база даних, в якій накопичуються, зберігаються і систематизуються академічні тексти. Основною метою Національного репозитарію є сприяння розвитку освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності шляхом поліпшення доступу до академічних текстів та сприяння академічній доброчесності.
 
ico
ARXIV
Найбільший відкритий архів електронних публікацій наукових статей та їх препринтів з фізики, математики, астрономії, комп’ютерних наук, біології тощо. Підтримується бібліотекою Корнельського університету.
 
 
ico
CORE
Найбільший агрегатор відкритих наукових публікацій у світі. Надає доступ до наукового контенту від постачальників даних з усього світу, включаючи видавництва, інституційні та тематичні репозитарії, що підтримують політику відкритого доступу.
 
 
ico
OPENDOAR
Каталог репозитаріїв відкритого доступу, в якому можна шукати і переглядати тисячі зареєстрованих репозитаріїв за різними ознаками, такими як місцезнаходження, програмне забезпечення або тип матеріалів, що зберігаються.
 
 
ico
REGISTRY OF OPEN
ACCESS REPOSITORIES

Реєстр репозитаріїв відкритого доступу - міжнародна база даних-пошуковик, у якому індексується час створення, локалізація інституційних репозитаріїв відкритого доступу та кількісні показники їхнього вмісту.
 
 
ico
ZENODO
Універсальний репозитарій з відкритим доступом, який дозволяє науковцям депонувати дослідницькі статті, набори даних, дослідницьке програмне забезпечення, звіти та будь-які інші цифрові артефакти, пов’язані з дослідженнями. Для кожного подання створюється постійний ідентифікатор цифрового об'єкта (DOI), що дає змогу легко цитувати збережені елементи.
 
 
 
РЕСУРСИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ
 
 
ico
МУЗЕЙ ХАНЕНКІВ
Музей Ханенків – чільний музей світового мистецтва в Україні. Музей презентує найзначніші колекції мистецтва Європи, Азії та Давнього світу в Україні. Сайт музею адаптований для перегляду людьми з порушеннями зору.
 
ico
МУЗЕЙ У ТЕМРЯВІ
Перший в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів. На сайті музею є корисна інформація про незрячих людей та людей з порушеннями зору.
 
 
ico
БЕЗБАР’ЄРНА УКРАЇНА
Проєкт було створено з метою практичного розв’язання питань адаптації наявних об’єктів архітектурного середовища, спортивної та транспортної інфраструктури до потреб людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
 
 
ico
УКРАЇНСЬКА СПІЛКА ІНВАЛІДІВ
Львівський обласний осередок всеукраїнської громадської організації «Українська Спілка Інвалідів». Осередок займається впровадженням іноватики в галузі освіти, культури, соціального захисту, інформаційних технологій, працевлаштування та ін. Свою діяльність поширює на територію Львова і всієї України. Сайт організації адаптований для перегляду людьми з порушеннями зору.
 
ico
ДОСТУПНО. UA
Проєкт висвітлює життя людей з інвалідністю та розвінчує міфи про них. Також поширює тренд доступності в Україні, нормалізує сприйняття інвалідності у суспільстві та мотивує до активного життя.
 
ico
ЛІХТАР
Онлайн бібліотека аудіокниг "Ліхтар" - це спроба полегшити життя як людям із тотальною втратою зору, так і частково незрячим. В бібліотеці використовується не тільки озвучення "Анатоль", яке є наразі найкращим озвученням машинного мовлення, а й текст високої контрасності, щоб людям, які втратили зір не повністю, було максимально зручно.
 
ico
СЛУХАЙ
Це перша безкоштовна онлайн-бібліотека аудіокниг українською мовою. Проєкт створює аудіокниги українською, поширює сучасну та класичну літературу. На платформі можна знайти понад 100 творів прози і поезії тільки українського авторства.
 
 
ico
ГЕНЕРАЦІЯ УСПІШНОЇ ДІЇ
Основною метою діяльності організації є реалізація і захист прав та основоположних свобод людей з інвалідністю по зору, сприяння їх повному включенню до всіх сфер життя суспільства. На сьогоднішній день організація має представництво у 20 регіонах України і об’єднує біля 200 людей з інвалідністю по зору, які є фахівцями і спеціалістами у різних галузях.
 
 
ico
ENABLEME UA
Повний сучасний довідник з будь-яких питань інвалідності та дружнє ком'юніті для українців з ментальними розладами, хронічними захворюваннями та різними групами інвалідності.
 
 
ico
НАЦІОНАЛЬНА АСАМБЛЕЯ
ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Асамблею створено 22 вересня 2001 року з метою об’єднання громадських організацій, членами яких є люди з інвалідністю, узгодження дій та консолідація їх зусиль, спрямованих на поліпшення становища осіб з інвалідністю в Україні, сприяння захисту їх конституційних прав, підвищенню їх ролі і соціального статусу у суспільстві.
 
ico
FIGHT FOR RIGHT
Правозахисна громадська організація людей з інвалідністю, яка працює задля дотримання прав людей з інвалідністю в Україні.
 
 
ico
ФОНД СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Основними завданнями Фонду є: фінансове забезпечення заходів щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю в Україні; забезпечення в межах своїх повноважень реалізації заходів щодо зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема створення робочих місць.
 
ico
ДІЯ. ЛЮДЯМ З ІНВАЛІДНІСТЮ
Категорія порталу Дія.Безбар'єрність. Як держава може допомогти з медициною, роботою та можливостями для людей з інвалідністю.
 
 
ico
АСОЦІАЦІЯ
ІНКЛЮЗИВНОЇ КРАЇНИ

Це фонд, який представляє інтереси людей з інвалідністю в Україні та втілює ідеї інклюзії в українському суспільстві.
 
 
ico
ПРАЦЮЙ!
Проєкт "Працюй!" - це соціальний проєкт, який покликаний допомогти людям з інвалідністю в швидкому пошуку роботи, а також допомогти роботодавцям розвивати в своїх компаніях політику рівності та інклюзивності.

Відкриті освітні ресурси (Open Educational Resources (OER) – це матеріали для навчання, викладання та дослідницької діяльності в будь-якому форматі та середовищі, які:

знаходяться суспільному надбанні або захищені авторським правом;

видані за відкритою ліцензією, що дозволяє безкоштовний доступ, повторне використання, перепризначення, адаптацію та повторне розповсюдження іншими особами (термін запропонований на Форумі ЮНЕСКО 2002 р.).
(UNESCO. Recommendation on Open Educational Resources (OER).

OER можуть включати: повні курси, модулі курсів, відкриті підручники, навчальні програми, лекції, посібники для студентів, конспекти викладання, домашні завдання, вікторини, лабораторні та аудиторні заняття, педагогічні матеріали, відео, інтерактивні матеріали, такі як симуляції чи рольові ігри, інструменти оцінювання та багато інших ресурсів, програмне забезпечення, програми (включаючи мобільні додатки) та будь-які інші навчально-корисні матеріали.
Термін «OER» не є синонімом онлайн-навчання, електронного навчання або мобільного навчання. Багато OER, крім використання в цифровому форматі, також можна роздруковувати.
(UNESCO. Guidelines for open educational resources (OER) in higher education.)

Зарубіжні дослідники запропонували наступні можливості для відкритих освітніх ресурсів:

Зберігання – можливість завантажувати, зберігати, дублювати;

 Повторне використання – можливість використання вмісту різноманітними способами (у класі, у навчальній групі, на веб-сайті, у відео тощо);

Перегляд – можливість  адаптувати, коригувати, змінювати (зокрема, перекладати іншими мовами);

Ремікс – можливість поєднувати оригінальний або змінений вміст з іншим матеріалом для створення чогось нового (наприклад, включати вміст у мешап);

Поширення – право ділитися копіями оригінального вмісту, своїми редакціями або своїми реміксами з іншими (наприклад, передавати копію вмісту колезі).

Wiley, D., & Hilton III, JL (2018). Визначення педагогіки з підтримкою OER. The International Review of Research in Open and Distributed Learning, 19 (4).

 

➤ Офіційні джерела про відкриті освітні ресурси:

• Рекомендація ЮНЕСКО щодо відкритих освітніх ресурсів (OER) – Recommendation on Open Educational Resources (OER), UNESCO, 25 November 2019

• Мандат ЮНЕСКО щодо OER – UNESCO’s mandate in OER, UNESCO,April 21, 2022

• Open Educational Resource (Ресурс ЮНЕСКО)

➤ Корисні посилання:

Колесникова Т. О., Щербатюк Т. Г. ВІДКРИТА ОСВІТА І ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ: ПІДРУЧНИКИ. [Video]. YouTube. 25 липня 2022

Колесникова Т. О., Щербатюк Т. Г. ВІДКРИТА ОСВІТА І ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ: Оформлення цитувань та елементів вихідної інформації у відкритому підручнику як першоджерелі. [Video]. YouTube. 03 серпня 2023

Колесникова Т. О., Щербатюк Т. Г. ВІДКРИТА ОСВІТА І ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ: Оформлення цитувань та елементів вихідної інформації в адаптованому чи реміксованому відкритому підручнику. [Video]. YouTube. 02 вересня 2023

Щербатюк Т. Г., Колесникова Т. О. ВІДКРИТА ОСВІТА І ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ: ЛІЦЕНЗІЇ CREATIVE COMMONS. [Video]. YouTube. 13 липня 2022

CRUST. Постери (OER)

 Embrace the Open - Серія вебінарів-воркшопів Європейської спільноти бібліотекарів за відкриту освіту, що ставить за мету допомогти ентузіастам відкритої освіти отримати базові знання і заглибитися в практичний досвід роботи з відкритими освітінми ресурсами, яким щиро діляться учасники спільноти.

 
ШАНОВНІ КОРИСТУВАЧІ! ІНФОРМУЄМО ПРО ТЕ, ЩО НАУКОВА БІБЛІОТЕКА ПЕРЕЙШЛА НА НОВУ СИСТЕМУ КЕРУВАННЯ ЦИФРОВИМИ КОЛЕКЦІЯМИ OMEKA. НАРАЗІ РОЗПОЧАТО ПРОЦЕС ПЕРЕНЕСЕННЯ ВЖЕ ІСНУЮЧИХ КОЛЕКЦІЙ НА НОВИЙ ДОМЕН LIBDC.UDU.EDU.UA. ПОКИ ВІН ТРИВАТИМЕ, ПОПЕРЕДНІ СТВОРЕНІ КОЛЕКЦІЇ БУДУТЬ ДОСТУПНІ ДЛЯ ПЕРЕГЛЯДУ І ЗАВАНТАЖЕННЯ ЧЕРЕЗ СТАРУ СИСТЕМУ DC-VISU.
 
 

СЕРЕД КОЛЕКЦІЙ, ПРЕДСТАВЛЕНИХ У ЦИФРОВОМУ ФОРМАТІ:


Цифровий архів видання «Педагогічні кадри (2021 - )
Одним із напрямків роботи Наукової бібліотеки є збереження документів, що мають відношення до історії університету, та спрощення доступу до них. Таким джерелом є архів газети «Педагогічні кадри» - корпоративного видання університету, що відображав основні аспекти внутрішнього життя, важливі офіційні документи та звіти, новини про події, що відбувалися у його межах. Архів містить біля 1200 документів за 1956-2015 рр.

 

Цифрова колекція «Рідкісні видання з фонду Наукової бібліотеки Українського державного університету імені Михайла Драгоманова» (2018 - )
Під час процесу ретрокаталогізації фонду рідкісних видань бібліотеки було знайдено багато видань, електронних версій яких у світових зібраннях досі не існує. З метою надання до них вільного доступу усім зацікавленим особам було започатковано цей проект.

 

Цифрова колекція «Шевченкіана у фондах Наукової бібліотеки УДУ імені Михайла Драгоманова» (2014 - )
До 200-річного ювілею Т. Г. Шевченка у співпраці з ТОВ «Спеціалізований центр БАЛІ» (СЦ БАЛІ) за участю ТОВ «Електронні архіви України» (ТОВ ЕЛАУ) було здійснено проект, результатом якого було переведення в електронну форму творів Великого Кобзаря та рідкісних видань про його життя та діяльність.

 

Цифрова колекція Михайло Драгоманов - видатний діяч України (2011- )
Метою проекту було створення інформаційно-бібліотечних ресурсів, присвячених життю і діяльності М.П. Драгоманова та забезпечення вільного доступу до них широкому колу користувачів.
Детальніше з цими колекціями можна ознайомитися на сторінці Проєкти. Партнери.
Окремо зберігаються персональні колекції П. О. Орлика та С. А. Гальченка, праці викладачів університету, автореферати та дисертації, захищені в Університеті (див. «Електронний архів авторефератів та дисертацій»).

 

Книжкові виставки.
З метою наочного представлення фонду бібліотеки, рекомендації найбільш змістовних публікацій, працівники відділів обслуговування створюють тематичні віртуальні книжкові виставки.