ФІДБЕК

10 ПРАВИЛ БЕЗПЕЧНОЇ ПУБЛІКАЦІЇ

Безпека публікацій: як обрати надійне наукове видання?

Звертайте увагу на офіційні сайти журналів, а не довіряйте журналам, які роблять масову розсилку запрошень до публікації з обіцянками «все зробити за вас».

Обирайте видання, яке має впізнавану та поважну назву у вашій галузі.

Перевіряйте інформацію про видавця. Якщо журнал позиціонується як міжнародний, перевірте, чи доступна на веб-сайті інформація міжнародною мовою.

Уникайте видань, що публікують статті за всіма науковими напрямами. Обирайте видання, яке спеціалізується саме у вашій галузі дослідження.

Будьте обережні, якщо видання обіцяє публікацію будь-якою мовою без чітких вимог. Якісні рецензовані журнали завжди визначають вимоги до мови публікацій.

Поцікавтеся системою рецензування: прозорість кроків, учасників і термінів. Подивіться профілі членів редколегії, їх імена мають бути відомими у вашій галузі.

Будьте пильні, якщо обіцяють надто швидку публікацію, або занадто «привабливу» вартість.

Уникайте видань, які надто акцентують увагу на високому імпакт факторі без належної наукової репутації.

Обирайте журнали, що мають доведену індексацію та визнання у вашій науковій галузі. Логотип Scopus або Web of Science на сайті видання ще не означає, що він індексується в цих базах.

Використовуйте визнані персональні ідентифікатори (ORCID). Не делегуйте створення персональних ідентифікаторів іншим особам, не створюйте ідентифікатори повторно.