ФІДБЕК

АКАДЕМІЧНА ТРАНСФОРМАЦІЯ В ЕПОХУ CHATGPT

На сайті Times Higher Education опубліковано тематичну добірку статей "Велике переосмислення оцінювання. Як оцінювати навчання та захищати академічну доброчесність в епоху ChatGPT". У ній автори пропонують поради про те, як орієнтуватися на цій новій межі та переосмислити оцінювання знань у світі стрімкого розвитку штучного інтелекту.

Поява ChatGPT та інших генеративних систем ШІ кинула виклик нашому розумінню навчання та способів його оцінювання. Якщо перша ітерація цих нових систем вже може генерувати мову, подібну до людської, то для забезпечення академічної доброчесності необхідно переробити систему оцінювання. Водночас воно має бути достатньо гнучким, щоб студенти могли використовувати цю технологію для досягнення ще вищих рівнів когнітивних здібностей і навичок, які знадобляться їм у майбутній кар'єрі.

Зокрема, автори розмірковують про те, чи є розвиток критичного мислення відповіддю на широке застосування генеративного ШІ; які можна застосувати ефективні методи оцінювання; як навчати та оцінювати за допомогою ChatGPT; як розробити незалежне оцінювання, яке сприятиме закріпленню академічної доброчесності серед науковців і студентів, тощо.

➤ Детальніше про це - за покликанням.

➤ Тематична добірка матеріалів доступна за покликанням: "The great assessment rethink. How to measure learning and protect academic integrity in the age of ChatGPT".