ФІДБЕК

ШІ ТА АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ: ПОТРІБЕН БАЛАНС

На сайті Times Higher Education опублікована стаття "Штучний інтелект та академічна доброчесність: досягнення балансу", яка висвітлює погляд на те, як університети можуть заохочувати етичне та прозоре використання інструментів штучного інтелекту для підтримки навчання, і водночас захищати освітян від неправомірних дій та зловживання цими інструментами.

Тут авторка зазначає, що сучасна хвиля генеративного ШІ спричинила великі дебати та неабиякий резонанс у сфері вищої освіти. Вона вважає, що вкрай необхідно вирішити потенційні етичні проблеми, які супроводжують інтеграцію ШІ і викликають питання, зокрема: який потенційний вплив ШІ на академічну доброчесність; чи будуть технології сприяти освітньому шахрайству; якою мірою дані або інструменти, створені ШІ, мають бути дозволені для викладання і навчання в ЗВО; як адаптувати навчання у світі, де більшість людей можуть звернутися до технологій за відповіддю.

Також наголошено: штучний інтелект може і повинен бути саме доповненням до навчання студентів, а не заміною. Здатність критично мислити й оцінювати текст є важливою академічною навичкою, яка ставатиме все більш цінною, оскільки студенти стикатимуться з контентом, створеним ШІ.

➤ Більш детально ознайомитися з матеріалом можна за покликанням: Artificial intelligence and academic integrity: striking a balance.